Tuesday, March 15, 2011

KAWIN AWAL KA LAMBAT???

ASSALAMMUALAIKUM......

hah kali ni me nak share sumtink n korg....
skg ni rmai yg kta dga n tgok...
pmpn skg lmbat kawin..xcm dlo,
umo bru belasan tahun da kwinkan...
skg ni umo da puluhan tahun pon xkawin2 lg...
knp begitu ek???adakah dsbbkan laki2 zman skg ni???
adakah pmpn trlalu memilih????
me bukanla pandai sgt dalam hal2 cmni..
tp dsbbkan msyrakat sekeliling yg dkt n kta,
itula yg kta nmpak n sedar....
prempuan skg xnak kawin awal @ muda dsbbkan aspek ape???
apa yg me thu pmpuan zman skg ni kan lbih bkerjaya dri lelaki,
berpendidikan tggi lbih dari lelaki,
bergaji besa lbih dari lelaki....

jadi xhairanla kan knp pmpn xnak kwin awl....
cz msih ada harapan n impian yg belum trlaksana....
xmcm zman dlo,pmpn juz ddok rumah n dapur jew....
masak untuk suami makan...kan???
ada juga yg tkot kwin muda...cz tkot nti xsfhaman plak..
mgkin laki xleh nak brtgongjawab,xpndai nak handle rumah tgga....
mgkin pmpn xpndai lg mlyan suami,
xreti nak amek hti mertua n sbgainya....
dri stula akn timbulny mslah...
spt penceraian,kua tggalkan anak bini,
dan mcm2 lagila yang terjadi zman skg ni...
xsmua yang kwin awal berakhir n penceraian...
ia mgikut individu tu sndri...apa lgkah yg dorg amek,
apa caranya mengelakkan hal2 sdmkian dr berterusan....

ada plak stgah dri itu dorg memilih status yg setaraf...
baik pmpn mhupon lelaki...cnthny,
yang hansem @ cntik,yang kaya,yang berpelajaran tggi,
smua tu mst diambil kira...
waahhhhh mmg demand btolla kan...
sbb tula umo brpuluhan tahun pon xkwin lg....
klo smuany nak cri yg staraf baru nak kwin,
hbs yg xsetaraf ni xpayah kawin ke????
xmolekla gitukan....klo smuany nak ms.perfect n mr.right,
susala...cz nobody is perfect n right....
kdgkala ada juga slah dan silapnya,
ada juga baik dan buruknya...
ada juga kelebihan n kekuranganny....
so terimalah seadanya dia....xgitu???
kan molek klo gitu...hehehehe....
so itu jela yg me nak share n korg...
klo ada tersalah kata harap dimaafkanla ye....
sekian wassalam....

2 comments:

eihin farahin said...

kawin lambat or lewat???
to me lelaki skrg tak BERKUALITI...so mcm ssh nk wat pilihan..lg 1 ppuan sekarang da tbuka mindanya..x mcm dlu...mind set ppuan skrg tak mcm dlu..
bab nak cri setaraf tu bg ehin bkn mslh utma...jnji keihlasan

baby_elida said...

hmm btol tu....
zman da mju...
dnia da berubahkan..
hehehehe...